İş Güvenliği

Hangi KKD Hangi Risklere Karşı Korur?

Hangi KKD Hangi Risklere Karşı Korur?

Kişisel koruyucu donanımlar, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik risklerine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemelerdir.

Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.

Hangi KKD Hangi Risklere Karşı Korur?

Hangi KKD Hangi Risklere Karşı Korur?

Kişisel koruyucu donanımlar tek kişiyi korur, toplu koruma sağlamaz. 

Çalışanların kullanacağı kişisel koruyucu donanım ürünleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan dolayı çalışanların iş sağlığı ve güvenliği yeterli düzeyde sağlanamıyor. Bir iş yerindeki çalışanların daha sağlıklı biçimde çalışmalarına devam etmesi, iş faaliyetlerini en etkili biçimde yönetmesi ve neticesinde güvenli bir ortamın oluşturulması için kurumların iş sağlığı ve güvenliğinde son derece önem taşıyan KKD’ler ile ilgili doğru adımlar atması gerekir.

Erkek Spor Giyim Markası Mens Style, yeni sezon t-shirt, pantolon, polar, yağmurluk ve sweatshirtlerde ücretsiz kargo ve ücretsiz iade garantisi veriyor. Ayrıca iş güvenliği ürünlerinde toplu alımlarda özel fırsatlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kullanıcıların en çok arama yaptıkları konu ise hangi kişisel koruyucular, hangi riskelre karşı koruma sağlar ve bu koruyucular hangi işlerde kullanılmaktadır;

  • Göz ve Yüz Koruyucuları : Gözlükler, yüz siperleri ve maskeler; kaynak işleri, kimyasallarla çalışılan işler gibi parça sıçraması riskinin olduğu benzer işlerde kullanılır.
  • Kulak Koruyucuları : Kulak tıkaçları ve manşonlu kulaklıklar; ağaç, tekstil ve metal sanayii gibi gürültünün yüksek olduğu işlerde kullanılır.
  • Baş Koruyucuları : Baret, şapka ve kasklar; inşaat işleri, tüneller, maden işleri, metal endüstrisi gibi işlerde düşen cisimlere ve çarpmaya karşı koruma sağlamak için kullanılır.
  • El ve Kol Koruyucuları : Eldivenler ve kolluklar kimya, makine, metal ve inşaat gibi sektörlerde, kimyasal maddeler, elektrik, sıcaklık, titreşim gibi etmenlerin yol açacağı kesme, delinme ve yanık gibi risklere karşı koruma sağlar.
  • Ayak ve Bacak Koruyucuları : Ayakkabı, bot, çizme, tozluk ve dizlikler gibi donanımlar; inşaat, maden, yer altı ve metal işlerinde elektriğe, sıcaklığa, kaymaya ve düşen, sıçrayan ve batan cisimlere karşı koruma sağlar.
  • Vücut ve Gövde Koruyucuları : Koruyucu önlük, cankurtaran yeleği ve emniyet kemerleri; döküm, kaynak, inşaat ve kanalizasyon işlerinde toz, sıcaklık, elektrik, radyasyon, kimyasallar ve yüksekten düşmeye karşı koruyucu olarak kullanılır.
  • Solunum Sistemi Koruyucuları : Solunum cihazları, gaz ve toz maskeleri, dalgıç donanımları, yangın maskeleri gibi donanımlar; tozlu, kapalı ortamlarda, oksijenin yetersiz olduğu yerlerde ve yer altı işlerinde koruyucu olarak kullanılır.

 

KKD Nasıl Seçilir?

İşyerlerinde kişisel koruyucu donanımların seçimine ve satın alınmasına karar verilirken etkili olan en önemli unsur,  standartlara uygun olup olmadığının bilinmesidir. Yaşamımız içinde her geçen gün daha fazla yer almaya başlayan standartlar, tüm dünya ülkelerinin üzerinde büyük bir titizlikle durduğu vazgeçilmez bir konuma getirilmiştir.

İşverenin KKD Yükümlülükleri

Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermekle yükümlüdür.

Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği’ne uygun olmayan ürünün güvenliği şüphelidir. Ambalajının yırtık ve özensiz olup olmadığına dikkat edilmelidir. CE işaretinin yönetmelikte belirtilen şekilde işaretlenip işaretlenmediği, Türkçe kullanım kılavuzunun bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Ürünün güvenliği ile ilgili şüpheleriniz varsa Bakanlık internet sayfasında bulunan şikâyet ve ihbar bölümünden ve iletişim bilgileri bölümünde verilen adres ve telefonlardan ulaşabilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin her ne sebeple olursa olsun ertelenmesi; iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine ORTAK OLMAKTIR!…

 

Kaynak: Neden İş Güvenliği (İlgili moderatörden izin alınarak yayınlanmıştır.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir